Αναγνώστες

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ

Στο e-mail: kouskousaris@gmail.com
ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΣ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Κ.Λ.Π. - ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ...

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Θρίλερ με την «παραίτηση» Μουμπάρακ




Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους του Καίρου, περιμένοντας το διάγγελμα του Μουμπάρακ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο. Κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι προανήγγειλαν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα απευθύνει απόψε διάγγελμα στο λαό, «ικανοποιώντας τα αιτήματα των διαδηλωτών» ενώ ο στρατός ανακοίνωσε ότι παρεμβαίνει για να διασφαλίσει την προστασία του έθνους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της ιστορίας που ξετυλίγεται στην Αίγυπτο. Το διάγγελμα Μουμπάρακ αναμενόταν στις 22.00.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο κόσμος γίνεται «μάρτυρας της ιστορίας που ξετυλίγεται» και ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία στην Αίγυπτο. Ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα, επίσης δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό ο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί σήμερα.

Ο στρατός

Την ίδια ώρα, ο στρατός ανακοίνωνε ότι συνεδριάζει και «παρεμβαίνει για να προστατεύσει το έθνος». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση του στρατού πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του Μουμπάρακ.

«Το γεγονός ότι η σύσκεψη του στρατού έγινε χωρίς τον Μουμπάρακ, που είναι και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, αυτό δηλώνει ότι ο στρατός έχει αναλάβει την εξουσία» επισήμανε ο Ναμπίλ Αμπντέλ Φατάχ, του Κέντρου Αλ Αχράμ για Πολιτικές και Στρατηγικές Μελέτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο MENA της Αιγύπτου, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό τον Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Αμυνας, για να συζητηθούν τα μέτρα και οι προετοιμασίες που πρέπει να κάνει ο στρατος «για να προστατευθεί το έθνος, τα συμφέροντα και οι προσδοκίες του λαού».

«Το συμβούλιο αποφάσισε να παραμείνει σε συνεχή συνεδρίαση για να συζητηθούν μέτρα που είναι δυνατόν να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε. Στην κρατική τηλεόραση προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα από το συμβούλιο. Στις εικόνες αυτές δεν εμφανίζονταν ούτε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, ούτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όμαρ Σουλεϊμάν.

Σύγχυση
Πάντως, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Πληροφοριών Ανας ελ Φίκι αρνήθηκε ότι ο Μουμπάρακ θα παραιτηθεί σήμερα. Εφόσον η δήλωση που αποδίδεται στον συγκεκριμένο υπουργό επιβεβαιωθεί, τότε, επισημαίνουν αναλυτές, ίσως αυτό να σημαίνει ότι ο Μουμπάρακ θα βγει απόψε και θα ανακοινώσει κάτι λιγότερο από παραίτηση, όπως, για παράδειγμα, ότι κρατά τον τίτλο του αλλά παραδίδει την εκτελεστική εξουσία.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ έσπευσε να δηλώσει: «Είναι ακόμη στη θέση του ο πρόεδρος. Όλα κυλούν ομαλά. Όλα είναι στα χέρια του προέδρου».

«Θα γίνουν όλα όσα θέλετε»
«Όλα όσα θέλετε, θα γίνουν» είχε δηλώσει νωρίτερα ο διοικητής του αιγυπτιακού στρατού στους διαδηλωτές που κατέκλυσαν και σήμερα την πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) του Καΐρου, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα, την οποία επικαλείται το Reuters.

Ο διοικητής απευθύνθηκε στο πλήθος από μία εξέδρα στην πλατεία-σύμβολο της αντικυβερνητικής εξέγερσης, καλώντας τους διαδηλωτές να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο και να κρατήσουν την Αίγυπτο ασφαλή.

«Ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος. Και το καθεστώς έπεσε» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου δήλωσε στο BBC πως «ελπίζει» ότι πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει εντός της ημέρας την εξουσία του στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, ωστόσο το CNN μετέδιδε πληροφορίες για μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατό.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της μεγαλύτερης οργάνωσης της αντιπολίτευσης, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο στρατός ενδέχεται να προετοιμάζει στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Μοιάζει με στρατιωτικό πραξικόπημα... Είμαι ανήσυχος και αγχωμένος. Το πρόβλημα δεν είναι ο πρόεδρος, είναι το καθεστώς», είπε ο Εσάμ ελ-Εριάν μιλώντας στο Ρόιτερς.

Το αραβικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε απόψε ότι ο Μουμπάρακ έφυγε ήδη από το Κάιρο και βρίσκεται στο θέρετρο Σαρμ ελ Σείχ μαζί με ανώτατο αξιωματούχο του στρατού. 
ta nea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου