Αναγνώστες

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ

Στο e-mail: kouskousaris@gmail.com
ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΣ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Κ.Λ.Π. - ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ...

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Άκυρη η σύμβαση εργασίας αν δεν υπάρχει βιβλιάρειο υγείας



Εφοδιασμένοι με βιβλιάριο υγείας, πρέπει να είναι υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, (ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, κ.λπ.), καθώς πρέπει να βεβαιώνεται ότι δεν πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα και δεν είναι φορείς εντερικών παθογόνων μικροβίων και παρασίτων.

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι (υπάλληλοι, εργάτες και βοηθοί τους) δεν είναι εφοδιασμένοι με βιβλιάρια υγείας, τότε η σύμβαση εργασίας τους είναι άκυρη και θεωρείται σαν να μην έγινε, καθώς αντιβαίνει σε κανόνες δημοσίας τάξεως, επισημαίνει ο Άρειος Πάγος στην υπ’ αριθμ. 1667/2010 απόφασή του.

Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, η οποία, αφού ερμήνευσε τον Αστικό Κώδικα, την εργατική και υγειονομική νομοθεσία, έκρινε ότι ο εφοδιασμός των απασχολούμενων σε υγειονομικού ενδιαφέροντος χώρους με βιβλιάριο υγείας (θεωρημένο) επιβάλλεται από λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

Οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος «αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και αποτελούν ουσιώδη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματός τους και το κύρος της συναπτόμενης συμβάσεως εργασίας, η οποία, όταν ελλείπουν τα στοιχεία αυτά, αποβαίνει άκυρη», υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση.

Ο δε εργαζόμενος που δεν έχει βιβλιάριο υγείας «διατελεί σε απλή σχέση εργασίας προς τον εργοδότη του».

Σαφώς, όμως, συνάγεται - υπογραμμίζει η απόφαση του Αρείου Πάγου - ότι «και σε απλή σχέση εργασίας, που προκύπτει από άκυρη σύμβαση εργασίας, ο εργοδότης, αν αποφασίσει να παύσει να δέχεται την εργασία, που προσφέρεται σ’ αυτόν από τον εργαζόμενο, πρέπει να καταγγείλει τη σχέση αυτή της εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 3 του νόμου 3198/1955, δηλαδή εγγράφως και με την καταβολή της νόμιμης αποζημιώσεως, η οποία θα υπολογισθεί ανάλογα με τη διάρκεια της σχέσεως».
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου