Αναγνώστες

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ

Στο e-mail: kouskousaris@gmail.com
ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΣ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Κ.Λ.Π. - ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ...

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Η Μέρκελ ζήτησε λιτότητα




Γ. Παπανδρέου, Ν. Σαρκοζί,  Α. Μέρκελ στη χθεσινή Σύνοδο  Κορυφής των Βρυξελλών
Ενα βήµα πιο κοντά σε µία συµφωνία για τη θεσµοθέτηση συγκεκριµένων στόχων ανταγωνιστικότητας, που θα οδηγήσουν σε νέο κύµα πανευρωπαϊκής λιτότητας, προχώρησαν χθες οι χώρες της Ε.Ε. µετά και τις ασφυκτικές πιέσεις της Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια τηςΣυνόδουΚορυφής. Ωστόσο στη µαραθώνια συνεδρίαση των ηγετών της Ε.Ε. 


η πρόταση για το λεγόµενο και Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας, την οποία παρουσίασαν από κοινού πριν από τη Σύνοδο Μέρκελ και Σαρκοζί, προσέκρουσε στις αντιδράσεις αρκετών χωρών αλλά και της Κοµισιόν. Το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Ισπανία, για παράδειγµα, αντέδρασαν στο ζήτηµα κατάργησης της ΑΤΑ, ενώ η Αυστρία – πιστός σύµµαχος του Βερολίνου κατά τα λοιπά – διαφώνησε έντονα µε ένα κοινό όριο στην ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Παράλληλα, σχεδόν οι µισές χώρες της ευρωζώνης εξέφρασαν ενόχληση για τον τρόπο µε τον οποίο παρουσίασε την πρόταση η Γερµανία.

Τέτοια ήταν η αντίδραση των χωρών-µελών ώστε σύµφωνα µε ανώτατη πηγή της Κοµισιόν η κ. Μέρκελ αναγκάστηκε κατά τη διάρκεια του γεύµατος να απευθύνει σκληρή προειδοποίηση στους εταίρους: «Ή θα δεχθείτε το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας ή αλλιώς βάλτε στο ράφι την ενίσχυση του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)».

Ετσι οι ενστάσεις και οι διαφωνίες αναµένεται να διατυπωθούν και στις συνοµιλίες που θα έχει ο Βαν Ρόµπαϊ ο οποίος τις επόµενες εβδοµάδες θα κάνει τον γύρο των πρωτευουσών της ευρωζώνης. Γερµανικές πηγές έλεγαν πάντως ότι έστω και µε τροποποιήσεις το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας θα συµφωνηθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα η γερµανική πλευρά ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Μαρτίου σε µια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές στους κόλπους της ευρωζώνης και να επιλύσει τα προβλήµατα έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου µιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής υπογράµµισε - όπως είπε και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου – ότι η Ελλάδα έχει πάρει το 90-95% όλων όσων ζητεί η γερµανική πλευρά, ενώ υποστήριξε ότι το βάρος από ‘δώ και πέρα πέφτει στις συλλογικές ευρωπαϊκές αποφάσεις για να αντιµετωπιστεί η διαχείριση του χρέους και της κερδοσκοπίας των αγορών.

Σηµειώνεται ότι ο εκβιασµός της Ανγκελα Μέρκελ έχει άµεση επίδραση και στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να αναµένει την ολοκλήρωση των διαπραγµατεύσεων για το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας για να κριθεί η περίφηµη επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. που έχει συµφωνήσει µε τους εταίρους και το ∆ΝΤ. Πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου εµφανίστηκε βέβαιος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι θα υπάρξει επιµήκυνση της περιόδου αποπληρωµής.

Αξίζει να σηµειωθεί ωστόσο ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που υστερούν σε ανταγωνιστικότητα (η Ισπανία και η Πορτογαλία, λόγου χάρη) θα υποστούν επιπλέον πιέσεις στην οικονοµική πολιτική τους εάν υιοθετηθεί το πακέτο Μέρκελ για την ανταγωνιστικότητα. ∆ηλαδή, πέρα από τις δηµοσιονοµικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη µείωση των ελλειµµάτων, θα προστεθούν νέα µέτρα λιτότητας για να επιτευχθούν και οι στόχοι της οικονοµικής σύγκλισης.

Γι’ αυτό και οι ηγέτες των χωρών του Νότου, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τις διαβουλεύσεις τους µε τον κ. Βαν Ρόµπαϊ θα θέσουν και το ζήτηµα της ανάπτυξης, σε µια προσπάθεια η λιτότητα να µην οδηγήσει σε νέα ύφεση και ανεργία.

Στη δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης, που προσαρτήθηκε στα συµπεράσµατα, αναφέρεται ότι µέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένα πακέτο µε τους ακόλουθους άξονες:

n Την εφαρµογή των υπαρχόντων προγραµµάτων που έχουν συµφωνηθεί µε την Ιρλανδία και την Ελλάδα. n Το Eurogroup θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ενίσχυση του EFSF, έτσι ώστε «να διασφαλίζεται η απαραίτητη ευελιξία και χρηµατοδοτική ικανότητα ώστε να παράσχει τη δέουσα υποστήριξη».

n Θα ολοκληρωθούν οι ρυθµίσεις για τον µόνιµο µηχανισµό στήριξης. Από τη δήλωση των «17» προκύπτει η απροθυµία της Γερµανίας να… δεσµευθεί πριν δεσµευθούν οι εταίροι της. Εν ολίγοις, το περιθώριο κινήσε ων και κεφαλαίων που θα επιτρέψει στο ESFS θα εξαρτηθεί από την προθυµία των εταίρων της να δεχθούν να συµµορφωθούν µε συγκεκριµένους στόχους για την «αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας» και τη «σύγκλιση» της οικονοµικής και κοινωνικής πολιτικής σε κάποιους τοµείς. Εάν οι εταίροι «κάνουν τους δύσκολους», για παράδειγµα, στο να υιοθετήσουν σαφείς στόχους όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον φόρο επί των επιχειρήσεων, τα επιδόµατα ανεργίας, το όριο δανεισµού, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την παραγωγικότητα, τις αυξήσεις στους µισθούς και πάει λέγοντας, τότε και η καγκελάριος δεν πρόκειται να δώσει καµία επιπλέον ουσία στον µηχανισµό.

Βέβαια, το Βερολίνο ουσιαστικά µπόρεσε να προβεί στον εκβιασµό του εκµεταλλευόµενο το καλό κλίµα που επικρατεί τελευταία στις αγορές – και τη χαλάρωση της πίεσης προς την περιφέρεια. Εάν όµως οι αγορές θεωρήσουν ότι υπάρχει περίπτωση το EFSF να µείνει γυµνό, λόγω της αοριστίας που προέκυψε από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, δεν αποκλείεται µια νέα κρίση πριν ολοκληρωθεί το πακέτο του Μαρτίου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ή Ελλάδα και χώρες που υστερούν σε ανταγωνιστικότητα θα υποστούν επιπλέον πιέσεις στην οικονοµική τους πολιτική, δηλαδή πέρα από τις δηµοσιονοµικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη µείωση των ελλειµµάτων, θα προστεθούν νέα µέτρα λιτότητας για να επιτευχθούν και οι στόχοι της σύγκλισης


ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ  του βρόχου του δηµοσίου χρέους θα µπορούσε να οδηγήσει η υιοθέτηση από την ευρωζώνη της συνολικής λύσης που συζητείται αυτήν την περίοδο για την Ευρώπη συνολικά, αλλά και την Ελλάδαειδικά.

Σύµφωνα µεεκτιµήσειςτραπεζικών πηγών, µε βάση αυτήν τη λύση η Ελλάδα θαµπορούσε να επαναγοράσει οµόλογα ονοµαστικής αξίας 90 δισ. ευρώ, σε τιµή 30% χαµηλότερη και να διαγράψει έτσι χρέος 27 δισ. ευρώ και παράλληλα να επιµηκύνει – µεοικειοθελείς συµφωνίες – τη διάρκεια οµολόγων αξίας 70 δισ. ευρώ που κατέχουν τράπεζες και ασφαλιστικά ταµεία, επιπλέον των 110 δισ. ευρώ του δανείου της τρόικας. Το τελευταίο είναι το πιο καινούργιοκαι «µυστικό» στοιχείο τηςλύσης, επειδήπαραπέµπει στην ιδέα της «αναδιάρθρωσης», την οποία ηκυβέρνηση έχει κατηγορηµατικά διαψεύσει. Τονίζεται όµως ότι στην προκειµένη περίπτωση µιλάµε για οικειοθελή συµφωνία.

Οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και υιοθετούν το βασικό σενάριο της ευρωλύσης πουπροβλέπει έναν συνδυασµό:

n Ενίσχυσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστενα µπορεί να χρηµατοδοτεί αυτός την επαναγορά χρέους των υπερχρεωµένων κρατών -µελών.

n Επιµήκυνσης του χρόνου εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα.

n Βελτίωσης των όρωνδανεισµού από την τρόικα, δηλαδή χαµηλότερου επιτοκίου.

Αναλυτικά, σύµφωνα µε τραπεζικές n Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισµός Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας χρηµατοδοτεί την Ελλάδα ή αγοράζει ο ίδιος το σύνολο σχεδόν των οµολόγων που έχει σήµερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ονοµαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, απευθύνεται στουςιδιώτες κατόχους οµολόγων από τουςοποίους εκτιµάται ότι µπορείνα επαναγοράσει οµόλογα ονοµαστικής αξίας 30-40 δισ. ευρώ. Από τις δυο αυτές πηγές µπορεί, εποµένως, να επαναγοράσει η Ελλάδα χρέος 90 δισ. ευρώ, σε τιµή περίπου 30% χαµηλότερη, όπως είναι σήµερα η τιµήαγοράς των δεκαετών οµολόγων. Ετσι, µπορεί να διαγράψει χρέος περίπου 27 δισ. ευρώ.«∆εν είναι µικρό το ποσό και µπορεί να αλλάξει ταδεδοµένα στη δυναµική του χρέους», σηµειώνει η τραπεζική πηγή, προσθέτοντας ότι µπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόµηση δαπανών για τόκους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

n Η κυβέρνηση συµφωνεί µε τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταµεία σε µια «φιλική επιµήκυνση» των οµολόγων συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ περίπου που διακρατούν (20 δισ. ευρώ τα ταµεία και 50 δισ. ευρώ οι τράπεζες). Η επιµήκυνση µπορεί να είναι και µεγάλη, ναµετατραπούν οι τίτλοι σε 50ετείς, αφού αυτό δεν ενοχλεί τις τράπεζες, παρατηρείη τραπεζική πηγή. Σε αυτήν την περίπτωση πάντως, θα πρέπει να αυξηθεί το επιτόκιο των εν λόγω οµολόγων.

n Συµφωνείται, εξάλλου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ηεπιµήκυνση του δανείου της τρόικας και χαµηλότερο επιτόκιο, αν και αυτό θα είναι αναλογικά υψηλότερο, λόγω µεγαλύτερης διάρκειας δανείου.

κές πηγές, ο συνδυασµός αυτός διαµορφώνει την εξής προοπτική για την Ελλάδα:


Επτά δείκτες για ενιαία οικονοµική πολιτική στην ευρωζώνη

Επτά τουλάχιστον δείκτες για εναρµόνιση στο πλαίσιο της οικονοµικής και κοινωνικής πολιτικής επιδιώκει να θεσµοθετήσει η Γερµανία, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις σε χώρες µε ισχυρό σύστηµα κοινωνικής προστασίας, όπως το βέλγιο:
Εξοµοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, µε διασύνδεση στο προσδόκιµο ζωής και κατεύθυνση τα 7 χρόνια.

κατάργηση της άτά (ισχύει στο βέλγιο και την Κύπρο) και συγκράτηση των µισθών κάτω από το επίπεδο του ρυθµού ανάπτυξης.

σύνδεση των µισθών µε την παραγωγικότητα. άµεση αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί σε άλλη χώρα της ενωσης.

σαφείς προϋποθέσεις στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εξοµοίωση του φόρου επί των επιχειρήσεων.

μηδενισµός των ελλειµµάτων. 
ta nea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου