Αναγνώστες

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ

Στο e-mail: kouskousaris@gmail.com
ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΣ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Κ.Λ.Π. - ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ...

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Economist: Δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας



Μπορεί το πρόγραμμα λιτότητας να χαρακτηρίζεται ως "εντυπωσιακό", αλλά ο Economist εκτιμά ότι τίποτα δεν μπορεί να εξουδετερώσει την προοπτική της χρεοκοπίας, επισημαίνοντας ότι η αργή εξυγίανση του δημοσίου τομέα καθιστά αμφίβολη τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.


Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι αμφιβολίες παραμένουν παρά την ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου της τρόικας και την εφαρμογή εθελούσιας αναδιάρθρωσης. «Ακόμη και οι υποστηρικτές της Ελλάδας αμφιβάλλουν εάν θα μπορέσει να αποπληρωθεί ποτέ ένα τόσο μεγάλο χρέος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist σε άρθρο του για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει εξουδετερωθεί εντελώς η απειλή της χρεοκοπίας».
Οι ανησυχίες αυτές, όπως σημειώνονται τροφοδοτούνται από την αργή εφαρμογή των οδηγιών της τρόικας για εξυγίανση του δημόσιου τομέα, καθώς η Ελλάδα έχει χάσει τις προθεσμίες για μείωση του κόστους και αύξηση των εσόδων εξαιτίας της τεράστιας γραφειοκρατίας, όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τελευταία του επίσκεψη στη χώρα.
Οι καθυστερήσεις αυτές δεν επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών, υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό, προειδοποιώντας ότι «οι ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει χαλαρώσει, θα υπονομεύσει τη δυνατότητα διεξαγωγής μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους της στο πλαίσιο της γαλλογερμανικής συμφωνίας».
«Η Ελλάδα ελπίζει να της επιτραπεί να επαναγοράσει χρέος σε τιμή 25% μικρότερη της ονομαστικής του αξίας, με χρήματα που θα δανειστεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στους ιδιώτες ομολογιούχους ενδέχεται να προσφερθεί μία επιμήκυνση 10-15 ετών και ένα χαμηλότερο επιτόκιο. Εάν ένα τέτοιο σχέδιο αναδιάρθρωσης προχωρήσει, το χρέος μπορεί να μειωθεί κατά 20% έως 30%, αλλά και πάλι θα παραμείνει πάνω από το 130% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη» αναφέρει το περιοδικό.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου