Αναγνώστες

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ

Στο e-mail: kouskousaris@gmail.com
ΓΡΑΨΤΕ ΤΗΣ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Κ.Λ.Π. - ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ...

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία με όρους Μέρκελ

Πιο κοντά σε μια συμφωνία για τη υιοθέτηση συνολικής λύσης στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη βρίσκονται οι ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι σκληροί όροι που έθεσαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. 



Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ουσιαστικά πέρασαν, σχεδόν εκβιαστικά, το δικό τους πακέτο το οποίο επικεντρώνεται στα ακόλουθα σημεία:

-Την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία

-Το Eurogroup θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προσωρινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τόσο όσο αφορά τις αρμοδιότητές του όσο και το ποσό που διαχειρίζεται, έτσι «ώστε να διασφαλίζεται η απαραίτητη ευελιξία και χρηματοδοτική ικανότητα ώστε να παράσχει τη δέουσα υποστήριξη».

-Θα ολοκληρωθούν οι ρυθμίσεις για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης.

-Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, θα έχει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της ευρωζώνης, ώστε να επιτευχθεί «μια νέα ποιότητα συντονισμού στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης που θα συμβάλει σε ένα μεγαλύτερο βαθμό στη σύγκληση σε τομείς που έχουν άμεση επίδραση στην ανταγωνιστικότητά μας».

Αντιδράσεις
Ωστόσο, η πρόταση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που παρουσίασαν από κοινού η κ.Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί, προσέκρουσε σε αντιδράσεις μικρών -ως επί το πλείστον- χωρών, αλλά και της Κομισιόν.

Το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Ισπανία, για παράδειγμα, αντέδρασαν έντονα στο ζήτημα της κατάργησης της σύνδεσης των μισθολογικών αυξήσεων με τον πληθωρισμό (ΑΤΑ).

Η Αυστρία, πιστός σύμμαχος του Βερολίνου κατά τα λοιπά, διαφώνησε έντονα με ένα κοινό όριο στην ηλικία συνταξιοδότησης. Οι ενστάσεις και οι διαφωνίες αναμένεται να διατυπωθούν και στις συνομιλίες που θα έχει ο κ. Βαν Ρόμπεϊ,  με τους αρχηγούς των κρατών της ευρωζώνης.

Πάντως, γερμανικές πηγές έλεγαν ότι έστω και με τροποποιήσεις, το «Σύμφωνο Σταθερότητας» θα περάσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
ta nea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου